Civil forum

Workshop a foglalkoztatásért

Készült: 2018. október 11.

Keszthely - Az Innovatív foglalkoztatási együttműködés a keszthelyi és zalaszentgróti járásokban című projekt keretében tartották meg azt a workshopot, melynek fő témája a szezon végeztével a térség turisztikai termékfejlesztések foglalkoztatást bővítő hatásának és a Kelet-Zalai Foglalkoztatási Paktum intézkedéseinek hatása volt. A szakmai tanácskozás résztvevői mellett a programon részt vettek munkáltatók és támogatók, munkavállalók is.


A 2021-ig tartó Kelet-Zalai Foglalkoztatási Paktum workshop megnyitóján a megjelenteket köszöntötte a  konzorciumvezető Keszthely képviseletében Nagy Bálint alpolgármester,  aki egyben az irányító csoport elnöke is. Nagy Bálint  kiemelte, hogy foglalkoztatás növelése, a munkaerőpiac fejlesztése a térségben nagyon fontos. Ezért is jelölték meg a  térségi szemléletű projekt  első tanácskozásának irányvonalául a Keszthely és térségének legmeghatározóbb munkaerő piaci kérdését  a turisztikát, annak hatásait, problémáit és fejleszthetőségét. Keszthelyen és környékén  az idegenforgalmi szezonban szállodákban, szálláshelyeken, vendéglátó ipari egységeknél könnyen el tudnak helyezkedni a munkavállalók. A nyár, az idény jellegű munka azonban nem biztosít folyamatos kereseti lehetőséget.

"Amikor lemegy a szezon és a mostani időszak, szeptember vége október elején vagyunk, akkor viszonylag sokan vannak akik más munkát keresnek, nem tudnak a turisztikában elhelyezkedni úgy, ahogy a szezonban dolgoztak volna és azt próbáljuk, és az iroda is azt próbálja elősegíteni, hogy ezeknek az embereknek tudjon olyan munkahelyeket találni, akár szezonálisan, amíg a következő főszezon el nem indul. Akár egész évben amit a térségben a munkaadók fel tudnak szívni munkaerőt."- emelte ki a csoport elnöke.

A munkaerő piaci programot irányító iroda  június 1-én kezdte meg működését és a Keszthely valamint Zalaszentgrót járás területén élő, elhelyezkedni kívánó munkavállalóknak nyújt segítséget széleskörű és hatékony partnerekkel.

"Nagyon fontos dolog, hogy konzorciumi partnerünk a Zala Megyei Kormányhivatal, amelynek nagy rálátása van a témára és aki a képzésekben bevonást, a vállalkozóvá válást illetve a bérköltség támogatásokat biztosítja. A keszthelyi Paktum Iroda a munkaerő piaci tanácsadásokkal foglakozik ill. biztosítja a különböző rendezvényeket."- adott tájékoztatást Vozár Péterné irodavezető.

A workshopon megtudhatták a résztvevők azt is, hogy   Zala megyében is alacsonynak mondható, de a Keszthelyi járásban  az országos átlag alatt van az álláskeresők száma.  Keszthelyen és környékén, a munkanélküliek között  az ötven év felettiek és az alacsony iskolai végzettségűek aránya magas. Foglalkoztathatóságuk javítása, elhelyezkedésük elősegítése is fontos feladat- hangzott el a tanácskozáson.

 

Forrás: Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió„Innovatív foglalkoztatási együttműködés a keszthelyi és zalaszentgróti járásokban”

TOP-5.1.2-15-ZA1-2016-00003


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.huCreated by Moksaphoto ©2023