Civil forum

Minősítessük az erdei gombákat fogyasztás előtt!

Készült: 2020. augusztus 6.

A gombának mindig van szezonja, az esős idő után könnyen található belőlük az erdőkben. Egyre többen merészkednek ki a természetbe, hogy saját maguk gyűjtsék be a spórásokat. A szakértők szerint azonban fontos, hogy minden esetben végeztessünk minősítést a fogyasztás előtt, sok esetben ugyanis könnyen összekeverhetők az ehető és mérgező fajták.

A hazai erdőkben többféle gomba is terem. Ezeknek az íze lényegesen finomabb, mint a termesztett vagy boltban vásárolt példányoknak. Sokan látogatnak ki ezért a természetbe, hogy begyűjtsék ezeket a termőtesteket. A legkülönfélébb fajtákat találhatják meg a gombászók, többek között sárga rókagombát is.

Benkő Lajos gomba szakellenőr elmondta, rendkívül színes a hazai erdőkben található gombák palettája. A rókagomba mellett nagyon elterjedtek a különböző galambgombák is, melyeknek közös tulajdonságuk, hogy roppanva törnek. Legtöbbjük ehető, az egyik legízletesebb a varashátú. Ez azonban nagyon könnyen összetéveszthető a mérgező gyilkos galócával, így csak akkor szedjük le, ha biztosak vagyunk az azonosításában. Gombászni egyébként bárki mehet, azonban bizonyos szabályoknak eleget kell tenni. Figyelembe kell venni többek között azt, hogy 9 óra előtt a vadászati utánkeresés miatt nem ajánlott az erdőbe menni.

„Az állami erdőkbe meg különösen fontos ezeket a szabályokat betartani, ahol intenzív vadászat folyik. Hogy amíg az utánkeresés folyik, addig nem kell bemenni. A gombagyűjtésre vonatkozó szabályok pedig úgy szólnak, hogy saját használatra mindenki 2 kilogramm gombát gyűjthet saját használatra, amit egyébként nem értékesíthet.”

A gomba szakellenőr hozzátette, azok, akik kereskedelmi mennyiséget szeretnének gyűjteni, az erdő tulajdonosától vagy annak haszonélvezőjétől engedélyt kell kérni. A gombákat forgalomba hozatal előtt mindenképpen szakellenőrrel kell minősíttetni. Benkő Lajos a gombászoknak azt ajánlja, hogy a gyűjtéshez kosárral menjenek, ne pedig nejlonzacskóval, a termőtestek ugyanis jobban tudnak így szellőzni. Kiemelte azt is, hogy a spórásokról a földet a helyszínen kell megtisztítani, hogy a lemezek közé nem kerüljön szennyeződés, ezt ugyanis később már nehéz eltávolítani.

Bár a gomba szezonja ősszel van, bármelyik évszakban találhatunk különböző fajtájúakat. Azonban a szakellenőrök felhívják a figyelmet, hogyha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyet szedtünk, mindenképpen minősíttessük azokat fogyasztás előtt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

forrás: tvkeszthely.hu

Nemzeti Együttműködési Alap
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A Szakkör


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.hu



Created by Moksaphoto ©2024