Civil forum

A betegbiztonság növelésére törekszik a Keszthelyi Kórház

Készült: 2018. január 12.

Keszthely - 195 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatás nyert a Keszthelyi Kórház. Az összeget a betegbiztonság növelésére fordítják majd, így egységes betegazonosító rendszert vezetnek be és a kórházi fertőzések megelőzésére szolgáló eszközöket vásárolnak majd. A keszthelyi pályázattal egy időben a hévízi Szent András Reumakórház is hasonló támogatásban részesült.

Most még a régi fertőtlenítőket használják a kórház belgyógyászati osztályán. Az új pályázatnak köszönhetően azonban ezeket is új, érintésmentes eszközökre cserélik. Emellett az osztályok bejáratánál is elhelyeznek kézfertőtlenítőket a látogatók számára az esetleges fertőzések megelőzése érdekében. Az osztályokon helyet kapnak olyan új, plazmatechnológiás berendezések is, amelyek lehetővé teszik a kórház levegőjének tisztítását.

„Fognak osztályokra kerülni olyan berendezések, amelyek a levegőnek a fertőtlenítését fogják szolgálni. Tehát a kórházakban fordulnak elő azért fertőzések, ezeknek a megelőzésére szerettük volna ezeket a gépeket, amelyeket be fognak tolni egy kórterembe vagy éppen a folyósóra, és annak a levegőjét fogják fertőtleníteni.” - mondta Lukácsné Turbéki Beáta, a Keszthelyi Kórház ápolási igazgatója.

A pályázat másik fontos pillére egy új betegazonosító rendszer bevezetése. A vonalkóddal ellátott karszalagok lehetővé teszik a fekvőbetegek nyomon követését, és a pontos adatrögzítést is. Dr. Kvarda Attila, a kórház főigazgatója elmondta, az intézmény régi álma volt, hogy ez a típusú azonosító rendszer megvalósulhasson, hiszen ez nagyban megkönnyíti mind a betegek, mind pedig a dolgozók életét.

„Aki bekerül a kórházba, ő olyan azonosító szalaggal kerül majd ellátásra, hogy a kórházi bent tartózkodása alatt az útja az végig követhető lesz. Tehát, hogy a kijelölt, megjelölt, elvárt szakvizsgálatokon megjelenik-e, ami nem csak a beteg számára fontos, hogy tudja, hanem az adott szakvizsgáló helynek is fontos, hogy mikor kell várnia a beteget. Így azt gondolom, hogy sokkal gördülékenyebbé tud válni a betegellátásunk.” - tájékoztatott a főigazgató.

Keszthely mellett a hévízi kórház is nyert támogatást mintegy 186 millió forint értékben. Itt is megvalósul az új betegazonosító rendszer, és új, a fertőzések megelőzését és visszaszorítását célzó berendezéseket is telepítenek. A két intézményt célzó fejlesztések várhatóan 2018 decemberére valósulnak meg.

 

Forrás: Regman Karola - Keszhelyi TV

Nemzeti Együttműködési Alap
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A Szakkör


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.huCreated by Moksaphoto ©2021