Civil forum

7 milliárd forint jutott eddig a térségbe

Készült: 2022. január 31.
Újabb igények érkeznek a településektől, ezért kell meghallgatnunk a falvakban élőket – fogalmazott Gyopáros Alpár kormánybiztos csütörtökön Türjén. A Magyar falu programmal kapcsolatos fórumra a Zala megye 02-es számú választókerület polgármesterei és civil szervezeteinek képviselői kaptak meghívást. Az eseményen elhangzott, a régióba több mint 7 milliárd forint jutott a vidèk felzárkóztatását szolgàló programból, ez az összeg csak gyarapodni fog. A következő pályázatok beadási határideje februárban jár le.


Számos óvoda, orvosi rendelő vagy bölcsőde épült meg, utak újultak meg és a kultúrházak, temetők is megszépültek a térség több falvában a Magyar falu programnak köszönhetően. Többek között Gyenesdiás, Balatongyörök, Várvölgy, Alsópáhok vagy Karmacs is sikeresen pályázott, több száz millió forintnyi támogatásban részesültek. Sokan tudták beszerezni a falugondnoki járműveket is a kormányzati segítségnek köszönhetően. A Magyar falu program célja az, hogy a támogatásoknak köszönhetően növelni tudják a falvakban élők életszínvonalát és ez által szimpatikusabbá tegyék a fiatalok számára is a kisebb településeket.

A Magyar falu program eddigi eredményeiről Gyopáros Alpár számolt be Türjén csütörtökön délután. A régió a legaprófalvasabb terület, ezért sok falu lehetett sikeres a programon. Fontos, hogy kifejezetten olyan fejlesztési lehetőséget biztosítanak a településeknek, amelyeket maguk a falvak kértek. Azonban újabb és újabb igények érkeznek a fejlesztéseket követően. A fórum célja volt, hogy ezeket vitathassák meg.

"Egyre több gyermek lesz a falvakban. Ami egyre több feladat ró a település vezetésére. Bölcsődét kell építeni, óvodát kell építeni, iskolát kell építeni, játszótereket kell építeni. Ha több a babakocsi, járdákat kell felújítani és így tovább és így tovább. Az élet változik és ennek megfelelően újabb igényeket támasztanak a települések a Magyar falu program felé és ennek igyekszünk helyt adni, de ehhez meg kell hallgatnunk a falvakban élőket és ezért járjuk az országot.”

A kormánybiztos hozzátette, a program sikerét az mutatja, hogy már több mint 1000 település esetén számolhatnak be arról, hogy növekedett a lakosságszám.

"És addig mindenképpen szeretnénk folytatni a Magyar falu programot, amíg a maradék 1500 településen ugyanezt a célt elérjük.”

A fórumon Nagy Bálint, a Zala megye 02-es számú választókerület elnöke elmondta, a hozzá tartozó 100 jogosult településből 98 sikeresen pályázott a Magyar falu program pályázataira. Több mint 7 milliárd forintból gazdálkodhattak a települések vezetői a kormányzati támogatásoknak köszönhetően.

„Ha csak az önkormányzati eddigi elért eredményeket nézzük, az több mint 7 milliárd forint és ezen kívül nyilván még a különböző nyertes civil pályázatok még ezen felül vannak. Úgyhogy azt gondolom, hogy a Magyar falu program az nagyon sikeres tudott lenni mind a települések, mind az adott szervezetek számára. És az a feladat, hogy ezt tudjuk folytatni a jövőben.”

A Magyar falu program indulása óta eltelt kevesebb mint három év alatt eddig 600 milliárd forintnyi támogatást nyújtott országosan a kormány a kistelepüléseknek. Ezt idén további 300 milliárd forinttal fogják növelni. Az új kiírásra februárig kell beadni a pályázatokat.
Forrás: Lendvai Bianka - Keszthelyi TV
Nemzeti Együttműködési Alap
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A Szakkör


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.huCreated by Moksaphoto ©2023