Civil forum

Várvölgy és testvértelepülése, Gelence hungarikum pályázatának zárórendezvénye

Készült: 2016. augusztus 29.

2015 őszén a Földművelődésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság pályázati lehetőséget írt ki civil szervezetek számára helyi értékek gyűjtésére. Ekkor kereste meg egyesületünk, a Közösségi Értékekért Egyesület Várvölgy, ill. Gelence polgármesterét, együttműködést ajánlva - mivel tudtuk, hogy a két település nagyon jó kapcsolatot ápol egymással. Így készült el és került beadásra a projekt 2015 novemberében, melyet 2016 februárjában nyertesnek nyilvánítottak, és megkezdődhetett a gyűjtőmunka. A munkában nagy segítségünkre voltak polgármesterek, a helyi civilszervezetek és a lelkes lokálpatrióták. Várvölgyön különösen a helyi asszonyklub és a polgármester úr segített; gyűjtöttük az értékeket; hol bővítettük, hol szűkítettük a listát, jártuk a települést és a határt-, az erdőt, fotóztunk és gyűjtöttük a háttéranyagot. Gelencén alpolgármesterúrtól, és a helyi általános iskola tanári karától kaptunk sok segítséget. Mindkét településen természeti-és épített környezet, valamint kulturális örökség kategóriákban gyűjtöttük a legtöbb értéket.
A projekt keretében három rendezvény került megtartásra. Az elsőt 2016. június 4-én tartottuk Várvölgyön. Nem véletlenül választottuk ezt a napot, hisz június 4-e a Nemzeti összetartozás napja, utalva a testvértelepülésre, az erdélyi Gelencére. A rendezvényen egy fotókiállítás keretében ismerhették meg az érdeklődők a várvölgyi helyi értékeket és kóstolhatták meg Várvölgy nevezetes eledelét, a laskát. A második rendezvényt július 15-én tartottuk a Gelencén, ahol a helyieknek bemutattuk a csak nem 1000 km-re lévő testvértelepülésük, Várvölgy értékeit. A programon gelencei helyi nótákat és mondákat hallhattunk; beleshettünk a zsindely- és székelykapu készítés rejtelmeibe; közösen végigjártuk a település nevezetességeit és megkóstolhattuk a helyi ételeket.

A harmadik rendezvény az augusztus 27-i várvölgyi "közös" zárórendezvény volt, melyen a gelencei küldöttség is részt vett. Fotókiállítás keretében bemutatásra kerültek mindkét település értékei; és a "Várvölgy régen és most" elnevezésű fotósorozat; valamint helyi kézművesek kiállításai. Helyi néptáncosok műsorait és énekeit csodálhattuk meg. Megtekinthettük a Gelencéről készült kisfilmet is. A gelencei tanítók a helyi hagyományaikat bemutató foglalkozásokat tartottak gyermekek részére, úgy mint a nemezelés, agyagozás és kultúrfestés. Bemutatásra kerüt az a 40 oldalas kiadvány is, mely tartalmazza mindkét település helyi értékeit.
A kiadvány mellett egy facebook oldalt is indítottunk, melyen elérhetőek a program eredményei, és elektronikusan is megtekinthetőek az összegyűjtött értékek és a kiadvány.
Bízunk benne, hogy a projekt plusz hozadékaként további közös munkára biztatjuk a testvértelepüléseket; valamint értékeik megőrzésére és tiszteletére a helyieket.

Nemzeti Együttműködési Alap
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A Szakkör


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.hu



Created by Moksaphoto ©2023