Civil forum

Múzeumok Éjszakája Keszthely 2019

Készült: 2019. június 4.

2019. június 22-én, a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN a Balatoni Múzeum és Keszthely kulturális intézményei ismét sokszínű programokkal várják látogatóikat!

A Balatoni Múzeumban az idei év programjai a KINCS témaköréhez kapcsolódnak. A múzeumok kincsek tárházai, s különösen igaz ez most, hiszen a múzeum három időszaki kiállítása különleges, s nemcsak eszmei értelemben felbecsülhetetlen értékű kincsek gyűjteményébe enged betekintést.

"Rejtélyes gyűjtemény" című időszaki tárlatunk egy szenzációszámba menő felfedezést tár a közönség elé: ez év februárjában egy keszthelyi ház pincéjében több ezer darabos éremgyűjteményre, és egy a Holokauszt áldozatává vált zsidó család leféltettebb kincseit, ékszereit mutatja be.

"Mindig nyíló virágok" című tárlatunkon textilbe álmodott ékességeket, Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia által összegyűjtött főkötőket, művészeti alkotásaikat, és természetesen Zsolnay-kerámiákat láthatnak a hozzánk látogatók.

Harmadik időszaki kiállításunk egészen más jellegű "drágaságokat" vonultat fel: csempészektől lefoglalt állatpreparátumok, védett állatokból készült tárgyak, luxuscikkek láthatóak majd "A fajok fennmaradásáért, a fenntartható fejlődésért: NE VEDD, VÉDD!" című tárlaton. A budapesti Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum vándorkiállításán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerepét mutatja be a védett állat- és növény fajok tiltott kereskedelme és csempészete elleni küzdelemben.

 

Jegyárak:

Felnőtt jegy: 2000 Ft

Gyerekjegy (6-14 éves kor között): 1000 Ft

6 éves kor alatt ingyenes!

A belépőjegy megvásárlása 2019. június 22-én a programban részt vevő összes intézmény látogatására jogosít fel.

 

PROGRAMJAINK:

18.00-22.00 – Alkotóműhely

19.30 – 20.00 – "A fajok fennmaradásáért, a fenntartható fejlődésért: NE VEDD, VÉDD! A NAV a veszélyeztetett állatok és növények védelmében" c. kiállítás megnyitója

Az 1973-ban létrehozott Washingtoni Egyezményhez (CITES - Convention of International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) hazánk 1985-ban csatlakozott. Az egyezmény célja, hogy ellenőrzés alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, ezzel megakadályozva az állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak. Az illegális kereskedelmi forgalomba kerülő állatok és növények a legértékesebb, legkeresettebb csempészáruk a kábítószerek után. A fajok fennmaradásáért, a fenntartható fejlődésért, a tudatos környezetvédelem szellemében felelősségteljesen küzdenek a NAV szakemberei is. A kereskedelem és a vámáru-forgalom ellenőrzésével nagy erőfeszítést tesznek a helyi és a globális csempészet visszaszorítására.

Egyre több család tölti nyaralását egzotikus országokban, ahonnan olyan ajándéktárgyakkal térnek haza, melyeket veszélyeztetett állat- vagy növényfajokból készítettek. De vajon hányan gondolnak bele az emléktárgy megvásárlásakor abba, hogy azok behozatala szigorúan tilos vagy CITES export-import engedély együttes megléte szükséges? Ezek hiányában pedig természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt a NAV feljelentést tesz és eljárás indul a tájékozatlan turista ellen. A kiállítás célja a védett növények és állatok bemutatása, megismertetése, hogy a látogatók megfelelő tudás birtokában tudjanak hozzájárulni a veszélyeztetett fajok védelméhez.

A CITES témaköreit feldolgozó tablók mellett állatpreparátumok, védett állatokból készült tárgyak egészítik ki a látványt. Továbbá bemutatásra kerül a NAV szakembereinek munkája, speciális ismeretük, illetve a sikeres felderítések izgalmas körülményei. Folyamatos vetítés keretében lefoglalásokról láthatnak kisfilmet az érdeklődők.

Az installáció részét képezi egy kortárs fotókiállítás, amelyben a NAV munkatársai színvonalas alkotásaikon keresztül mutatják meg a természet iránti tiszteletüket.

20.00-22.00 - Gyerekfoglalkozások és játékok "A fajok fennmaradásáért, a fenntartható fejlődésért: NE VEDD, VÉDD! c. tárlatban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum színes, változatos látványt, játékokat, tudáspróbát, szórakoztató-ismeretterjesztő előadásokat, izgalmas bemutatókat kínál a kiállítás látogatóinak.

19.30-20.30 ill. 21.30-22.30 - „Csiki orra csalhatatlan” - A NAV csempészcigaretta kereső kutyájának bemutatója

A Zala Megyei Vám- és Adóigazgatóság bemutatója részét képezi még egy NAV irodabusz, és egy megkülönböztető jelzéssel ellátott autó bemutatása a múzeum előtti parkolóban.

23.00-24.00 - A Pénzügyőr Zenekar koncertje

 

Tárlatvezetések:

19.00-20.00 – Tárlatvezetés az „Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből” c. állandó kiállításban

19.30-20.20 - Tárlatvezetés a "Mindig nyíló virágok - A Zsolnay-lányok néprajzi gyűjteménye" c. kiállításban

20.00-21.00 - Tárlatvezetés a „Rejtélyes gyűjtemény - Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” c. kiállításban

21.00-22.00 - Tárlatvezetés az „Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből” c. állandó kiállításban

22.00-23.00 - Tárlatvezetés a „Rejtélyes gyűjtemény - Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” c. kiállításban

 

Kiegészítő programok:

18.00-21.00 - Arcfestés

18.00-00.00 - A Balatoni Múzeum büféjében üdítővel, édes és sós finomságokkal várjuk!

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

További helyszínek:

Helikon Kastélymúzeum

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Keszthelyi Belvárosi Múzeumok

Múzeum ZOO

Kályhák Háza

 

Részletes program később.

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.huCreated by Moksaphoto ©2019