Civil forum

Múltbéli értékeket gyűjtenek

Készült: 2016. augusztus 25.

Karmacs - Friss házi kenyérrel, köményes pálinkával és jó szóval várták a meghívottakat a szervezők Karmacs és Csíkszentsimon helyi értékeinek bemutatójára. A karmacsi hímzett díszpárnák és terítők, és a székelyföldi népviselet nagy népszerűségnek örvendett a látogatók körében. Mindkét településen létrejött egy értéktár is, ahol a jövőben összegyűjtik és megőrzik a helyi örökséget.

Közösen ünnepelte augusztus 20-át Karmacs és Csíkszentsimon. A szentmise és az Új kenyér megáldása után a közösségi házban folytatódott az ünnepség, ahol a két település természeti, építészeti, tárgyi és szellemi értékeinek bemutatására is sor került. A két község közösen nyert támogatást egy értéktár létrehozására a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt pályázaton. Az értékek gyűjtése mellett Karmacs polgármestere fontosnak tartja azok ápolását és karbantartását is.

„Találtunk olyan dolgokat, ami kiment a divatból, csúnya magyar szóval, elfelejtődött, és szeretnénk, ha egy kicsit megint a köztudatba kerülne. Gondolok itt a gasztronómiára, az épített örökség olyan részeire, a kőkeresztekre, amiket tulajdonképpen benőtt a növényzet, el is felejtették, hogy az ott fellelhető, van. Ezeket szeretnénk úgy karban tartani a környékét, hogy az mindenki számára látható, látogatható legyen.” - tájékoztatott Kelemen István, Karmacs polgármestere.

A két község 2004 óta testvértelepülési kapcsolatot is ápol egymással, így a székelyföldi küldöttséget már régi ismerősökként üdvözölték a karmacsiak. Csíkszentsimonban már évek óta folyik az érték megőrzése, több olyan civil szervezet is működik a faluban akik fontosnak tartják az örökség gyűjtését, a polgármester pedig azon dolgozik, hogy a fiatalokat bevonja ebbe a munkába, és alternatívát teremtsen számukra az otthon maradásra.     

„Jó pár éve működik értékgyűjtés községünkben, a helyi Kézimunka Kör, aki ennek a zászlóvivője, valamint azok a fiatalok, aki ehhez bekapcsolódtak. Úgy gondoljuk, hogy azért jó a fiatalok jelenléte együtt az idősekkel, mert együtt kiegészítik egymást. A fiatalok lendülete és az idősek tapasztalata tudja ezt az egészet összehozni.” - mondta a csíkszentsimoni polgármester, Kozma István.

A köszöntők után az ünnepség vacsorával folytatódott, ahol egymás hagyományos ételeit és italait kóstolhatták meg a vendégek. A helybéliek megcsodálhattak a székely népviseletet a szentsimoni asszonyokon. Az este során harmonika kísérete mellett felhangzottak a régi magyar dallamok, amelyet a közel ezer kilométeres  távolság ellenére is mindkét település lakói ugyanúgy ismertek.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

forrás: tvkeszthely.hu

Nemzeti Együttműködési Alap
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A Szakkör


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.huCreated by Moksaphoto ©2023