Ideje lekvárt főzniKészült: 2019. augusztus 2. A palacsinták, fánkok és egyes piskóták kimaradhatatlan kiegészítője a lekvár. Ebben az időszakban egyre többen főznek be különböző gyümölcsöket, melyek a kamrába kerülnek későbbi felhasználásra. Az epernek már lejárt a szezonja, jelenleg a sárgabarack és a málnaidénye van. A lekvárkészítés első lépéseként jól meg kell mosni a gyümölcsöt, ismertette Jánó Csilla. Az asszony rengeteg befőzésen van már túl, korán megtanulta a lekvárfőzés minden fortélyát. 17 éves korában édesanyjával közösen raktak el mindenféle gyümölcsöt. Mint elmondta, a mosás után forró vízbe kell tenni a barackot, amibe fél percig áll, így sokkal könnyebben lejön majd a héja. „Fiatalasszony koromba legelőször tettem el, megpróbáltam ugye eltenni saját magam a barackot, akkor úgy főztem, hogy megfőztem. Nem tudtam többet lehántani és akkor egyből meg kellett daráljam.” - mesélte az asszony. A mérlegelést követően a tisztított gyümölcshús a tűzhelyre kerül. Ebbe egy kis citromsavat is rak az asszony, hogy megmaradjon a színe, majd lassan, míg el nem éri a kívánt sűrűséget, főzi. A cukor csak ezután kerül bele. Kilogrammonként 20 dkg-ot rak bele Csilla néni, mivel nem szeretik túl édesen. A sárgabarackon kívül áfonyából, szilvából, homoktövisből és somból is készít lekvárokat, befőtteket. A mérlegelést követően a tisztított gyümölcshús a tűzhelyre kerül. Ebbe egy kis citromsavat is rak az asszony, hogy megmaradjon a színe, majd lassan, míg el nem éri a kívánt sűrűséget, főzi. A cukor csak ezután kerül bele. Kilogrammonként 20 dkg-ot rak bele Csilla néni, mivel nem szeretik túl édesen. A sárgabarackon kívül áfonyából, szilvából, homoktövisből és somból is készít lekvárokat, befőtteket. A kész lekvárt csírátlanított üvegbe kell tölteni, majd 5 percre fejtetőre állítani, hogy a felesleges levegő kiszoruljon belőle. Így nem szükséges tartósítószert használni. Jánó Csilla és családja rendszeresen fogyaszt lekvárt. Egyes fajtákat kifejezett gyógyszerként tartanak számon, de általában hétköznapi használatra veszik le a polcról az üvegeket. "Bármelyik nagyon jó palacsintába, süteményekhez, attól függ, hogy milyen receptek vannak, pitékhez, feltekert piskótához a sárgabarack az fenomenálisan finom. Akkor palacsintához is szoktuk kenni, fánkhoz szoktunk vele enni, mindenfélét. És általában a család minden lekvárt szeret.” A sárgabarackszezon hamarosan véget ért, de nem sokára megkezdődik a szeder, az áfonya és a szilvaidénye is, amelyekből ugyancsak készülhet finomság. Lendvai Bianka - Keszthelyi TV forrás: tvkeszthely.hu |
CIVIL FÓRUM
Email: info@civilforum.hu