Civil forum

Gulag emlékkonferencia

Készült: 2016. május 9.

Keszthely - A magyar kormány a 2015-16-os évet a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Ez alkalomból rendeztek pénteken Konferenciát Keszthelyen. A helyi Nemzeti Kör Egyesület egy sikeres pályázatnak köszönhetően neves előadókat és Gulagot megjárt keszthelyi túlélőt is meghívott a rendezvényre. A civil szervezet és egyik partnere kiadványt és emléktáblát is kíván állítani az emlékév kapcsán.

1946. december 16-án tartóztatták le a keszthelyi Vidi Józsefet, mert tagja volt az antibolsevista csoportnak. Több börtönön keresztül vezetett az útja előbb a Fekete-tenger partjához, majd a Kelet-európai síkságra, Mordvinföldre. Hét évet volt Gulagon a ma 92 éves keszthelyi férfi.

„Nekem a szakmám eredetileg fodrász. Én amikor kikerültem oda a lágerbe bekerültem – na nem szalon – a rabokat nyírtuk, borotváltuk. Egy évig voltam a lágerba és akkor a fodrászüzletből leváltottak és akkor én bekerültem építőbrigádba, ott dolgoztam egészen addig, amíg haza nem jöttem.” - emlékezik vissza Vidi József, aki a szerencsések közé tartozott. Becslések szerint 700 és 850 ezer közöttire tehető azoknak a magyaroknak a száma, akik a Gulagra kerültek. Csupán 450 – 500 ezren tértek haza a kényszermunka-táborokból. Évtizedekig senki nem beszélhetett a málenkij robotról. A rendszerváltáskori enyhüléskor jöhetett létre a túlélők érdekvédelmi szervezete a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete.

„Túlélő több van, mint amennyit a szervezet összefog, mert hiszen a mai napig vannak olyanok, akik nem hajlandóak erről beszélni, félnek, nem mondják el, nem lépnek be sehova se. A mi szervezetünkben van még 32 túlélő, aki kifejezetten Gulag rabtelep túlélője, tehát nem kényszermunkás volt, hanem politikai elítélt. És a szervezetünk úgy nagy, hogy benne vannak a családtagok is, gyermekek, unokák, mert hogy mi azt gondoljuk ha a szüleink elviszik a múltat a sírba, akkor nem fogjuk tudni tovább vinni, nem fogjuk tudni elvinni a történelmet, úgyhogy van egyfajta küldetése is a szervezetnek a fiatalok tekintetében.”  - nyilatkozta televíziónknak Menczer Erzsébet, akinek szülei is megjárták a munkatáborokat. A SZÓRAKÉSZ vezetését egyébként édesapjától vette át a korábbi országgyűlési képviselő.

A Gulag Emlékkonferencián egy túlélő, és több családtag is megjelent. A népes hallgatósággal együtt néma főhajtással tisztelegtek a Szovjetunió táboraiban elhunytak emléke előtt. A neves történészek és szakemberek részvételével zajló rendezvény arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem egy régmúlt történet, ez szüleinkkel, nagyszüleinkkel megesett, kézzel fogható történet. A konferencia mellett több terve is van a szervezőknek az emlékév kapcsán.

„Szeretnénk egy kiadványt megjelentetni, ahol az áldozatok és túlélők életútját bemutatjuk. És nagy szerencsére van a térségünkben egy másik egyesület is, akik a Gulag témában pályázatot nyertek, ők pedig egy emléktáblát szeretnének avatni.” - mondta el Vozár Péterné, aki a sikeres pályázatot jegyezte és az emlékkonferenciát szervezte.

A Közösségi Értékekért Egyesület várja azoknak a keszthelyieknek és térségbelieknek a  jelentkezését, akik maguk, vagy családtagjuk, ismerősük megjárta a Gulagot.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

forrás: tvkeszthely.hu

Nemzeti Együttműködési Alap
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A Szakkör


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.huCreated by Moksaphoto ©2023