Civil forum

A közösségépítés a cél a várvölgyi disznóvágáson

Készült: 2020. január 8.

A közösségépítés a célja a hagyományos falusi disznóvágásnak Várvölgyön. A programot ötödik alkalommal valósították meg a településen. A lakosság segítségével vágták le a 331 kilogrammos állatot. A feldolgozott disznóból hurkát, kolbászt, sülteket és töpörtyűt is készítettek mintegy 180 fő számára.

 

A hurkának valót is összevágták a település lakói a Művelődési ház udvarán. A munka jó hangulatban zajlott, a folyamat közben a jó bor sem hiányozhatott. A várvölgyi férfiak minden évben szívesen segédkeznek a falusi disznóvágáson, melyen általában az ő feladatuk elkészíteni a tökéletes töpörtyűt.

„Nagyon sokan mondják, valaki először teszi bele a tejet, valaki közben teszi, valaki a végén. Embere válogatja. Tehát a lényege a dolognak az, hogy mindig azt kell csinálni, amit szeretünk. Az a jó. És itt mindenki úgy csinálja, ahogyan ő megszokta, mi például most az utóbbi időben én már nem teszek bele tejet.” - ismertette Tóth Béla.

A munkafolyamat több helyszínen zajlott. A Művelődési házban a jól megszokott recept alapján készült a véreshurka, valamint kolbászt is töltöttek. Ezekhez az alapanyagot a 331 kilogrammos sertés adta, amit a hajnali órákban vágtak le. A disznót egy pakodi telepről vásárolták.

Az elkészült kolbászokat és hurkákat a Várvölgyi Asszonyklub tagjai készítették el a Művelődési Ház konyháján. Ezek mellet toros káposzta, sült oldalas és pecsenye is rotyogott a fazekakban. A falusi disznóvágásnak hagyománya van a településen, több éve folyamatosan megrendezik. Ennek legfőbb célja, hogy a település lakosságát összekovácsolja.

„Az elsődleges célja, mint a rendezvényeink többségének a közösségépítés, vagy a meglévő közösség megtartása, összekovácsolása. Most már ötödik alkalommal rendezzük meg ezt a disznóvágást. Az elején magán a disznóvágáson és feldolgozáson egy 30 ember vesz részt, főként a Várvölgyi Asszonyklub, valamint egyéb helyi segítők, civilek.” - mondta el Barcza Balázs polgármester.

Az elkészült disznótoros ételeket az előre meghirdetett vacsorán mintegy 180 főnek tálalták fel. A szervezők elmondták, program népszerűségét mutatja, hogy az érdeklődők száma a vacsora iránt a tavalyinak többszöröse. A program várhatóan a következő években is megvalósul.  

 

Forrás: Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

Nemzeti Együttműködési Alap
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A Szakkör


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.hu



Created by Moksaphoto ©2024