Civil forum

1000 gyermek léphet idén a Bárka fedélzetére

Készült: 2020. augusztus 7.

Mintegy 1000 hátrányos helyzetű gyermek nyári kikapcsolódásában segít a Bárka Tábor. A rendezvényt harmadik alkalommal szervezte meg a Magyarországi Református Egyház Balatonszárszón és Balatonfenyvesen. A fiatalok 5 turnusban vehetnek részt a táborokban, ezen a héten 194 főt fogadtak a szervezők.

Közös tánccal kezdődött meg hivatalosan a gyermekek számára a Bárka Tábor kedden délben. E mellett a mindenki által aláírt zászlót is felvonták a helyszín fő terén. Már a nyitónapon is több programot szerveztek a fiataloknak. Többek között ernyőeregetés és kézlenyomatos festmény készítés is szerepelt a kínálatban. Az animátorok és pedagógusok arra is odafigyelnek, hogy minél több csoportos foglalkozásban vehessenek részt a gyermekek a közösségépítés elősegítéseként. Többen visszajárók, de olyanok is akadtak, akik első alkalommal jelentkeztek.

„Azért jelentkeztem, mert ugye Istennel kapcsolatos ez a tábor és remélem, hogy sokkal jobban, vagy még jobban megismerem Istent a táborral, mint ahogy ez előtt ismertem. Mindenki nagyon-nagyon kedves és ez nagyon jól esik  meg nagyon jó érzés és nagyon segítőkészek.” - mondta el Szűcs Ildikó Fruzsina.

A Bárka Tábor hivatalos megnyitóján Pápai Joci, a tábor jószolgálati nagykövete több dalt is együtt énekelt a gyermekekkel. Elmondta, sokat jelent számára ez a tábor, a fiatalok ihletően hatnak rá. Többek között itt írta meg Az én apám című dalát is.

„Harmadik éve az én életem része és hát itt van az én fél életem lelke. Azt hiszem, hogy olyan élettörténetekkel találkoztam itt, amit sehol máshol. A gyerekek egyébként is az én nagy kedvenceim, úgyhogy amikor felkértek erre, egyetlenegy percig nem gondolkoztam, pedig mindent átrágok százszor. Itt az én helyem és itt az én feladatom, hogy tegyek ezekért a gyerekekért.”

A megnyitón Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár üdvözölte a tábor létrejöttét. Kiemelte, a táborsorozat 2018-tól 2021-ig tart, melyet a kormány is támogat.

„Nagyon jó látni, hogy a Magyarországi Református Egyház mekkora hangsúlyt fektet mind az élménypedagógiai módszerekre, mind az esélyteremtésre. Ez Magyarország Kormánya számára is abszolút prioritást élvez, ezért is támogatja a kormány 800 millió forinttal ennek a programsorozatnak a megvalósulását.”

Gér András zsinati tanácsos elmondta, a Magyarországi Református Egyház szervezésében megvalósuló tábor tematikája Noé bárkájának történetéhez kötődik. A résztvevők nagy része református intézményből érkezett. A legfiatalabbak elsősök, a legidősebbek 11-dikesek. Fontos számukra az, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő elfoglaltságot.

„Az élménypedagógiai módszernek pontosan az a lényege, hogy a különböző játékos foglalkozásokkal minden egyes gyermeknél kiscsoportokban meg lehessen figyelni, hogy mi az, amire neki affinitása van. A legjobb szakembereinket sikerült elhoznunk ide ebbe a táborba és ők egyen-egyenként tudják nézni azt, hogy melyik gyermekkel hogyan kell majd adott esetben később foglalkozni.”

A négyéves programsorozat célja, hogy 6500 hátrányos helyzetű vagy sajátos nevelési igényű gyermek táboroztatását tudja megvalósítani. Idén a koronavírus-járvány miatt a korábbi évekhez képest kevesebb turnusban tudják fogadni a fiatalokat, ebben az évben 1000 táborozó vesz részt rajta.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

forrás: tvkeszthely.hu

Nemzeti Együttműködési Alap
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A Szakkör


CIVIL FÓRUM

Email: info@civilforum.hu



Created by Moksaphoto ©2024